Rekla

Käteisen osuuskauppa

Kaupan näkökulmasta käteisestä on helppo puhua yleisellä tasolla, kun taas aiheen syvempi käsittely, etenkin sisäisten prosessien kannalta on vaiettua jo turvallisuussyistä. Käteinen herättää usein muita maksuvälineitä enemmän tunteita ja ajatuksia sekä asiakkaissa että henkilökunnassa. Työkseen käteistä käsittelevät ihmiset eivät ajattele sitä niinkään rahana samoin kuin omaa pankkitiliään, vaan pikemminkin työvälineenä, johon suhtaudutaan neutraalisti ainakin niin kauan kuin kaikki täsmää ja homma toimii. Usein käteisen käsittelyyn ja kuljettamiseen liittyy tiettyä jännitystä ja sitä varten on kehitetty turvallisuutta ja seurantaa parantavia toimia käteisketjun eri vaiheisiin.

Osuuskaupan sisäisenä tarkastajana toimiessa käteinen on tärkeä osa työnkuvaa, tulee valvoa ja varmistaa, että sen käsittelyyn liittyvät prosessit ovat kunnossa ja hoidetaan asiallisesti. Vaikka omassa työssänikin käteinen on nykyään usein vain näytöllä pyöriviä lukuja, niin toimipaikkatarkastusten yhteydessä pohjakassan laskenta on edelleen yksi perustoimenpiteistä, joka tehdään aina. Näissä tilanteissa huomaa, että käteistä käsiteltäessä ja laskettaessa on ilmassa lähes aina hieman jännitystä, vaikka kaikki olisi hyvinkin. Ollaan tarkasti ja varovasti sekä ikään kuin näkyvillä piilossa käteisen kanssa, laitetaan se siistiin järjestykseen ja silitetään setelit suoriksi. Samanlaisia tunteita ei tule katsomalla maksupäätettä tai hypistelemällä maksukortteja. Käteinen on uskoakseni edelleen ihmisten mielissä se ykkössymboli rahalle, mikä nostaa sen maksuvälineenä hieman erilaiseen asemaan. Rahaa käsiteltäessä pienetkin poikkeamat ovat yleensä kiinnostavia ja merkitseviä.

Eepee on ollut Reklan rahahuollon palveluiden piirissä vuoden 2012 syksystä alkaen eli kohta viiden vuoden ajan. Eepeen näkökulmasta käytämme Reklan palveluita kattavasti. Yhden sopimuskumppanin malli on mielestämme erittäin hyvä ja keskusteluyhteys arvoketjun eri toimijoiden kanssa pelaa hienosti. Uuden Massin toiminnot on otettu vastaan hyvin ja ne auttavat muun muassa päälliköitä toimipaikkansa tilitysten ja pohjavarojen seurannassa, puhumattakaan uuden ohjelman tuomista helpotuksista raportointiin.

Omalta kohdaltani esimerkiksi uuden Massi-ohjelman raportointi on helpottanut tarkastustyötä huomattavasti, sillä enää ei tarvitse kaivella tietoja useasta paikkaa ja eri kuukausilta, vaan kaiken tiedon saa ajettua suoraan haluttuun raportointimuotoon halutuilla rajauksilla. Toimiva ja nykyaikainen rahahuolto tukee tehokkuutta ja valvontaa sekä on tärkeä osa kaupan eri toimintoja myymälätyöstä kirjanpitoon.

Alexander Mäki-Rahko

Sisäinen tarkastaja, Eepee

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *